понедељак, 8. фебруар 2010.

Order of the Stick Vol. 4 - Don't Split the Party

Order of the Stick je strip koji u našoj zemlji ne treba posebno predstavljati. Delom zbog dugogodišnje popularnosti D&D-a kao RPG sistema na ovim prostorima, a delom zbog tendencije naših hobista da budu privučeni alternativnim oblicima umetnosti, OotS je verovatno najčitaniji webcomic kod nas.

Za one koji još nisu upoznati sa temom, evo kraćeg objašnjenja: webcomic je u suštini strip objavljen na Internetu i koji se čita preko web browsera. U većini slučajeva se sastoje od kratkih epizoda koje se objavljuju od jedan do tri puta nedeljeno. Ako se prisetite kaiš stripova koji i dan danas izlaze u Politikinom Zabavniku, nećete pogrešiti.

Order of the Stick je pomalo atipičan primer webcomica. Stil crtanja koji je upotrebljen je malo napredniji oblik čiča gliša kakve smo svi crtali kao mali (odatle potiče i ime stripa, stick figure). Bez obzira na neke dosta napredne stvari koje je autor radio u ovom stilu tokom godina, vizuelni izgled nije glavni adut stripa. On je samo tu da prenese radnju, a radnja (i humor koji iz nje proističe) je ono što redovne čitaoce drži već godinama.

Order of the Stick je ime jedne tipične grupe avanturista, na kakve smo navikli igrajući RPG igre svih vrsta. Tu je njihov vođa koji je ratnik, tu su jedan čarobnjak i jedan sveštenik, neizbežni lopov i uz sve to, jedan rendžer i jedan bard. Oni prvobitno kreću da istraže jedan dungeon u divljini, a nakon što im to (manje ili više) uspe, shvataju da su upali u sukob koji uključuje njihove zle dvojnike, neprijatnog lich-a, ljudska i goblinska kraljevstva i sudbinu ne samo sveta, već i čitavog univerzuma.

Iako se strip može bez problema čitati preko sajta, postoje i kompilacije u štampanom obliku. Do sada su izašle tri knjige koje sadrže epizode sa sajta, dve koje sadrže potpuno novi materijal, a sada nam stiže i četvrta knjiga koja sabira jedan veći deo radnje koji je objavljen na internetu.

Velika prednost kompilacija je što je mnogo lakše čitati stripove jedan za drugim i vraćati se na određene delove radi podsećanja. Verovatno najveća prednost su bonus stripovi koje je autor radio specijalno za štampana izdanja, kao i njegovi broji komentari na određene epizode ili delove priče.

Order of the Stick Volume 4 - Don't Split the Party pokriva radnju stripa od dela nakon završetka bitke za Azure City i razdvajanja družine do trenutka kada se konačno svi nađu i zajedno kreću na sledeću etapu avanture.

Ovu knjigu, kao i druga štampana izdanja ovog stripa možete od utorka 09. februara naći u Sigilu, Pop Lukina 6. Već deo naručenih knjiga je već rezervisan, pa ako želite da imate nešto što ima pravu kolekcionarsku vrednost a što će vas pride i zabaviti, požurite.

Нема коментара:

Постави коментар